Kål og flæsk i Bryggerkælderen vender tilbage

til .

Søndag 22. december fejres 50-års jubilæum for Fjerritslevs helt specielle juletradition

Efter et par års pause vender den traditionsrige servering af »Han Herreds nationalret« – nemlig stuvet hvidkål med flæsk og varmt hvidtøl – tilbage som led i den gode, gammeldags jul i Jammerbugtens hyggeligste handelsby.

Det er en gruppe frivillige, der sammen med Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum står bag initiativet, som også bakkes op af Fjerritslev Handelsstandsforening.

I år kan Fjerritslevs helt specielle juletradition fejre 50-års jubilæum. Traditionen knytter sig stærkt til den gamle bryggergård, som ikke blot er enestående i Danmark, men fremstår som Nordeuropas bedst bevarede ølbryggeri med sine originale trækar og remedier.

Det var bryggerske Kirsten Kjeldgaard, der sammen med handelsstandsforeningen skabte den hyggelige begivenhed, som med få undtagelser har været et fast indslag sidste søndag før jul fra 1960’erne og helt op til vore dage. Bryggerimuseet blev i øvrigt også til på Kirsten Kjeldgaards initiativ.

Museet og frivilliggruppen har som hjælp til relanceringen af juletraditionen med kål og flæsk fået tilsagn fra en række sponsorer. Slagteriet Tican leverer flæsk, mens hvidkålen sponsoreres af Hotel Klim Bjerg og Renés Vin & Grønttorv. Kålen tilberedes af Bente Nielsen og Mogens Bislev, som også sørger for, at flæsket saltes på den helt rigtige måde. Serveringen er lagt i hænderne på frivillige, der er iført forklæder som i de gode, gamle dage. Selv voksdugene på bordene er de samme, som er kendt fra tidligere år.

Prisen for stuvet hvidkål, flæsk og varm øl bliver 20 kr. for voksne og 10 kr. for børn.

Ulla Flintholm, der er en af hovedkræfterne bag initiativet, retter en stor tak til Tican og de øvrige sponsorer for medvirken til, at arrangementet nu kan vende tilbage, tilmed som et 50-års jubilæum.

Før og efter besøget i Bryggerkælderen er der lejlighed til at besøge museets juleudstilling, som bl.a. omfatter en smuk rødgran med gammeldags klippet julepynt og et mekanisk nissekøkken fra købmand Svend Christiansen.

Selvsamme købmand fremstillede også den store julemand, Bryggernissen, der hvert år til jul tager opstilling foran Bryggergaardens garage. Bryggernissen lægger også navn til en specialøl, der forhandles af Renés Vin & Grønttorv og er udviklet i samarbejde med museet.