Gamle Fjerritslev-billeder på portvin

til .

Vinhandler René Hjørnet Jensen har i de seneste år stået for en lancering, der har dybe rødder i Fjerritslevs fortid og samtidig skaber en kombination mellem lokalhistorien og de bedste traditioner inden for den ædle drik portvin

Fjerritslev Port er fællestitlen på de fire udgaver, som hidtil er sendt ud fra den lille hyggelige butik på Torvet i Fjerritslev.
I førsteudgaven 2011 var motivet på forsideetiketten den gamle bryggergård og urmager Nielsens hjørne i krydset Østergade-Vestergade-Søndergade. I 2012 fulgte Tinghuset i Østergade, i 2013 den gamle sparekassebygning i Søndergade, og her i 2014 kommer så fjerde udgave med stationsbygningen i Jernbanegade fra 1897 som forsidemotiv.

Fjerritslev Port 2014 er en kraftig, lækker, tæt og fyldig Late Bottled Vintage, som stammer fra Quinta Vista Alegre i Dourodalen ved byen Pinhão i Portugal. Portvinshuset Vallegre ejes af Cunha Barros-familien, der gennem fire generationer har været dybt engageret i portvinsproduktion.

På Quinta Vista Alegre anvender man stadigvæk de gamle »Lagars«, hvor druerne trædes med de bare fødder i flere timer til de absolut bedste portvinskvaliteter. Quintaens vinmarker er beplantet med regionens bedste druesorter. Vinstokkene er meget gamle – enkelte mere end 75 år, fortæller René Hjørnet Jensen.

Originalerne til samtlige motiver på Fjerritslev Port årgang 2011 til 2014 stammer fra den navnkundige fotograf Chr. Pedersen (1873-1957) – der er Fjerritslevs svar på Tønnies i Aalborg! – og reproduktionerne er lavet efter Chr. Pedersens omfattende glaspladearkiv, som befinder sig i Lokalhistorisk Arkiv på Fjerritslev Bibliotek. Motiverne står knivskarpe på glaspladerne, så det har været en kærkommen opgave for Mattias Bodilsen at udføre det grafiske arbejde for Renés Vin & Grønttorv.

Fotograf Pedersens billeder var også genstand for sommerens velbesøgte foto- og maleriudstilling i Vestergade 2 som markering af 100-året for den store amts- og herredsudstilling på dyrskuepladsen i juli 1914. Han havde først sit atelier på hjørnet af Søndergade og Danmarksgade og byggede derefter huset i Jernbanegade 3, hvor han gennem årene fotograferede tusindvis af mennesker – herunder Alverdens Casper med blød hat og bare fødder!

Alverdens Casper, der var kendt som egnens omvandrende daglejer og spøgefugl, lægger også navn til en serie specialøl, der er lanceret af Renés Vin & Grønttorv.

fjerritslev-port-2014-2