Lokalt nyt august 2014

til .

Flintholm overtager pasfoto – DM i mountainbike i Slettestrand – Jem & Fix åbner sin første butik i Han Herred

Klip fra de lokale aviser m.v.

1. august
Med et rekordbudget på 1,4 mio. kr. – og Thomas Helmig som det dyreste musiknavn – er foreningen VesterhavsRock igen klar til at tage imod forventet 4.000 gæster, når portene til dyrskuepladsen i Fjerritslev åbner i morgen.

5. august 
51-årige lektor og ph.d. i teologi Anders-Christian Jacobsen, der er gartnersøn fra Gøttrup og blev cand.theol. i 1995, er udnævnt til professor (MSO) i teologi ved Aarhus Universitet, hvor han skal forske i forholdet mellem Origenes’ lære og den lutherske tro.

8. august
Billedhuggeren Anders Bundgaard (1864-1937), der blandt mange andre værker skabte Gefionspringvandet i København, Kimbrertyren i Aalborg og sandstens-døbefonten til Fjerritslev Kirke, fejres på hans 150-års fødselsdag i forbindelse med åbningen af Rebildcentret ved Thingbæk Kalkminer, hvor Bundgaard åbnede et museum for sin egen kunst i 1930’erne.

9. august 
Venstre, Dansk Folkeparti og Borgerlisten i Jammerbugt Kommunalbestyrelse indgår et forlig, der bl.a. indebærer fortsat selvstændighed for de enkelte skoler om end i et reduceret antal skoledistrikter. Ligeledes skal der indgås firårige kontrakter med skolebestyrelserne, således at der ikke skal tales om skolelukninger hvert år, forudsat at elevtallet pr. klasse holder sig over 10. Dog vil to af partierne stadig lukke Thorup-Klim Skole pr. 1. august 2015, mens Borgerlisten er imod. Her overvejes en model, som indebærer, at Klim Friskole på gunstige vilkår kan overtage de ledige skolebygninger, der ligger side om side med Thorup-Klim Hallen.

11. august 
I dag er det første dag med den nye skolereform i landets – og dermed Han Herreds – kommuneskoler. Længere skoledag, mere bevægelse, tilbud om lektiecafé og obligatoriske lærerarbejdspladser er nogle af ingredienserne.

12. august 
Guldsmed Flintholm overtager pasfoto, og EDB Center får overdraget salget af skriveredskaber, når Fjerritslev Boghandel lukker 23. august, efter at der har været drevet boghandel i byen siden 1885.

13. august 
Den planlagte lukning af Thorup-Klim Skole vækker stærke reaktioner i lokalområdet, hvor skolebestyrelsesformand Otto Styrbæk havde forventet, at man her ville blive en del af den firårige aftale, som tilbydes øvrige landsbyskoler i kommunen. Andre i lokalsamfundet finder det mest realistisk og langsigtet, at man samler sig om en løsning med Klim Friskole i kommuneskolens bygninger.

17. august 
Klim Sparekasse kommer ud af første halvår 2014 med den bedste indtjening i sparekassens 137-årige historie, idet nettorente- og gebyrindtægter nåede op på 8,3 mio. kr. Halvårsresultatet lyder på 5,1 mio. kr. før skat mod 1,4 mio. kr. i samme periode sidste år.

18. august 
Slettestrand og Svinkløv emmer af cykelløb, mens DM XCM 2014 i weekenden afvikles på alle niveauer med 330 deltagende mountainbikeryttere fra nær og fjern.

19. august 
Det nærmer sig trafikkaos fra morgenstunden, da byggemarkedskæden Jem & Fix i dag åbner sin første butik i Han Herred med placering på Håndværkervej 4 i Fjerritslev side om side med XL Byg, som har rustet sig til konkurrencen med matchende tilbud.

FIF Håndbold er klar til første udgave af Vesterhavs Beach Cup med 10 deltagende hold fra Thy-Mors, Himmerland og Han Herred. Det sker på det nye beachhåndboldanlæg ved Fjerritslev Stadion.

22. august 
Den socioøkonomiske andelsvirksomhed Hjortdal Købmand får besøg af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der er inviteret til Han Herred på initiativ af partifællen Ane Halsboe-Jørgensen for ved selvsyn at opleve, hvordan et stærkt lokalt engagement kan bringe psykisk sårbare unge og andre tættere på arbejdsmarkedet.

23. august 
Han Herred og Jammerbugt Kommune er i chok efter gårsdagens melding om, at andelssvineslagteriet Tican må lukke sin udbeningsafdeling i Fjerritslev med 160 ansatte som følge af, at det russiske marked har været lukket for dansk svinekød siden 1. februar. Fra dagene omkring 1. august har den negative udvikling været forstærket af yderligere restriktioner på import af fødevarer fra EU som et russisk modsvar på sanktionerne i anledning af den politiske krise mellem Rusland og Ukraine. Lukningen i Fjerritslev ventes gennemført pr. 7. november. Slagteriet blev etableret i 1931 og har således 83-års historie i ryggen.

I dag er sidste åbningsdag for Fjerritslev Boghandel, og dermed er en 129-årig epoke i Han Herred slut, idet dyrlæge Julius Hansen åbnede byens første boghandel i 1885 i et hus, hvor biblioteket ligger i dag.

Dagens positive erhvervsnyhed er, at svejsemaskinekoncernen Migatronic A/S med hovedsæde i Fjerritslev overrasker med et halvårsresultat før skat på 4,1 mio. kr. mod 2,6 mio. kr. i samme periode sidste år.

24. august 
Fjerritslev Kino fejrer 25-års jubilæum som foreningsdrevet biograf. Jubilæet fejres søndag 7. september med medvirken af trioen »På Kryds og Vers« – Kaj Pries, Bjarne Sloth og Jens Gyde – der ligeledes har optrådt sammen i 25 år.

25. august 
Hotel Klim Bjerg har pr. 1. august udvidet virksomheden med overtagelse af Aarhus Universitets geologiske feltstation på Klim Strandvej 179 i gåafstand fra hotellet. I den stråtækte gulstenbygning fra 1966 er der 10 værelser samt et større opholdsrum, som vil kunne danne ramme om familiesammenkomster. Nyerhvervelsen er navngivet »Anneks Humlum« efter professor Humlum (1911-90), som i sin tid var leder af stedet. Universitetet vil fortsat leje bygningen et par uger om året til geologiske studier. Den omliggende 9 ha naturgrund skal afgræsses i samarbejde med Jammerbugt Kommune.

26. august 
»Sange ved havet« er kommet for at blive. Det er konklusionen efter anden sæson med fællessang i solnedgangen ved Havbådehuset i Slettestrand, hvor omkring 900 fra nær og fjern har sunget med efter Han Herred Sangbogen over fire aftener i juli og august. Som noget nyt har der i år også været musikalske indslag i programmet.

29. august 
– Er der nogen, der har kæmpet for Tican i Fjerritslev, så er det Ove Thejls. Der er ikke mere at gøre, og derfor gælder det om, at vi er realistiske, for ellers kommer vi ikke videre, lyder det fra tillidsmand Johnni Olsen, efter at Ove Thejls som administrerende direktør har afvist at mødes med borgmester Mogens Gade (V) og MF Ane Halsboe-Jørgensen (S) for at afsøge mulighederne for at videreføre den 83 år gamle virksomhed, der står til at standse udbeningen af griseforender pr. 7. november.

150 borgere fra Thorup-Klim møder op med 576 underskrifter før kommunalbestyrelsens møde på rådhuset i Aabybro for at tilkendegive deres utilfredshed med, at lokalområdet ikke får samme chance som kommunens øvrige små skoledistrikter til at bevise skolens levedygtighed med de påkrævede 10-12 elever i gennemsnit pr. klassetrin. Borgmester Mogens Gade erklærer sig åben for dialog med skolebestyrelsen.

31. august 
Med 592.735 kr. – heraf 25.000 kr. indsamlet i Klim – sætter Foreningen Cancerramte Børn ny rekord med det landsdækkende zumba-arrangement »Danser mod Cancer«, der afvikles i 42 haller og gymnastiksale landet over. Som de to foregående år er Thorup-Klim Hallen hovedsæde, idet initiativtager Charlotte Møller Bolivard er født og opvokset her.