Udsalg i Fjerritslev i gamle dage

til .

Få et tilbageblik på tilblivelsen af to af de rigtig stærke traditioner i Fjerritslev

Trine Svestad, der havde sin opvækst i IP Huset (nu Tøjeksperten, Vestergade 6), og Kurt Brandi, som voksede op i en isenkræmmerfamilie og selv videreførte Brandi Isenkram i Vestergade 3, giver os her et tilbageblik på tilblivelsen af to af de rigtig stærke juletraditioner i Fjerritslev, nemlig servering af kål og flæsk den sidste søndag før jul og servering af gule ærter på januarudsalgets første dag.

Første gang, Han Herreds nationalret, hvidkål og flæsk, blev serveret i Bryggerkælderen, var i 1963, mens den tidligere ejer, Kirsten Kjeldgaard, stadig levede. Nisseskæg blev samtidig anlagt af de forretningsdrivende, og frisørerne gav gratis skægpleje i denne periode.

Initiativet blev en stor succes. Det gav megen omtale. Vi kom både i fjernsynet og de fleste af landets aviser.

Handelsstandsforeningen forsøgte få år efter at udtænke en slagkraftig, samlet start på januarudsalget. Og alle kender svaret: GULE ÆRTER.

Det blev et brag af et udsalg, der trak kunder fra nær og fjern, og en ny tradition var blevet skabt.

Det var og er en bekostelig sag at bespise de hundredvis af kunder, men det blev en rigtig god investering for byen. Serveringen foregik de første år på Grand Hotel, Blæhrs Cafeteria (nuværende Restaurant Hanen) og Fjerritslev Kro.

Ser man tilbage på udsalgene, var det varer fra lageret, der skulle realiseres, så udvalget kunne fornyes. I dag er der både tale om lagervarer og specielt indkøbte tilbudsvarer.

Nu kan vi nyde at opleve tingene fra den anden side af disken. Minderne fra dengang ligger stadig i blodet, travlheden og stemningen.

Chancen for et godt køb er vel egentlig det, der trækker mest – men ærterne er dog stadig det, der sætter et godt punktum for en god handel.

Trine Svestad og Kurt Brandi

Artiklen blev bragt på Fjerritslev.dk første gang 6. januar 2011